Wie waren de Inca’s? Dat is iets wat jij jezelf vast wel eens hebt afgevraagd. Ze staan vandaag de dag nog altijd bekend om hun enorme bergterrassen, zonvereringen en natuurlijk Machu Picchu. Deze beschaving domineerde voor een langere periode over Zuid-Amerika. Dat was zeker vanaf de vroege 13e eeuw tot aan 1572.
Vanuit de hoofdstad Cusco, in een pre-Columbiaans tijdperk regeerden zij over hun gigantische Zuid-Amerikaanse rijk. Om je een voorbeeld te geven: De Inca’s bestuurden vanuit de hoofdstad over alleen al meer dan 40.000 kilometer aan wegen en honderden steden.
Wij van planjevakantie.nl, zochten voor je uit wie de Inca’s nou precies waren.
Stichting van het rijk
Volgens overgebleven verhalen maakte het Incarijk uiteindelijk een krachtige ontwikkeling door na een grote golf van migranten. En wanneer de legendes mogen geloven gingen hun leiders in opdracht van hun zonnegod. Opzoek naar vruchtbare gebieden om daar het Inca-rijk te stichten.
Waar kwamen deze leiders dan precies vandaan? De stichters van het rijk waren afkomst uit de Tiahuanaco regio. De grondstichters Manco Capac en Mama Occlo verlieten hum omgeving rondom het Titicameer om een geschikte plek te vinden voor hun rijk. En waar ze uiteindelijk de hoofdstad Cusco konden bouwen.
Dit heeft zich uiteindelijk geresulteerd in een uitgestrekt Inca-Rijk, die uiteindelijk nog voor vele jaren de dienst uit zou maken in Zuid-Amerika.
Hoe dat verder is gegaan? Beschrijven we hieronder:
Hoe leefden de Inca’s?
Het rijk van de Inca’s was grotendeels gebouwd op landbouw ze verbouwen namelijk gewassen, die ze in de Oude-beschaving over de rest van de wereld nog niet eens kenden. Waar moet je dan aan denken? Denk bijvoorbeeld aan: katoen, limabonen, pompoenen, chilipepers etc.
Er was daarnaast ook een duidelijk rolverdeling te vinden binnen de Incacultuur. Mannen werkten voornamelijk in de akker- of landbouw en bouwden bijvoorbeeld: ook vele tempels. De ouderen en mindervaliden droegen zelfs ook hun steentje bij. Zij deden vooral lichte-werkzaamheden, zoals hout sprokkelen of mais pellen. En de vrouwen deden op hun beurt de opvoeding en het huishouden, maar ze moesten daarnaast ook nog helpen op de akkers.
De hele bevolking was dan ook opgedeeld in verschillende leeftijdsklassen op basis van werkcapaciteit:
- Onder de 1-jaar: De zuigeling
- Van 1 tot 5-jaar: Het spelende kind
- Van 5 tot 9-jaar: Het lopende kind
- Van 9 tot 12-jaar: De lamahoeder en ambacht leerling
- Van 18 tot 25-jaar: Ondersteuner van de ouders bij alle werkzaamheden
- Van 25 tot 50-jaar: De schatplichtige volwassene
- Van 50 tot 60-jaar: Op leeftijd, hulp arbeid
- Boven de 60-jaar: Gepensioneerd, alleen adviezen en toezicht
De Inca’s moesten op hun beurt dan ook alle taken goed uitvoeren, want er werd constant toezicht door zogenoemde inspecteurs. Alles om de koning niet in verlegenheid te brengen, want hij was volgens de bevolking één zoon van de Zonnegod.
De religie van de Inca’s
De Inca’s waren heel erg bewust van hun omgeving en hadden voor elk natuurverschijnsel wel een god. Het leven in het Andesgebergte was dan ook zeer zwaar te noemen. Ze geloofden, dat ze enkel doormiddel van samenwerking met de natuur konden overleven.
In plaats van er vol tegen in gaan, wilden ze hun goden tevreden stellen met offers. Waaronder ook mensenoffers, maar die waren niet zo massaal als wat er bij de Azteken of Maya’s voorkwamen.
De val van het Inca-rijk
De val van het machtige Inca-rijk, werd in de 16e eeuw ingeluid toen de Spanjaarden onder aanvoer van Christopher Columbus in 1492 Zuid-Amerika bereikten. De veroveraars werden ook wel Conquistadores genoemd. Waren vooral opzoek naar goud, macht en faam.
Vervolgens trokken ze in 1518 met een grote groep strijders richting het Zuid-Amerikaanse vaste land. Wat tegenwoordig beter bekend staat als het huidige Mexico. Daarna viel Pizzaro met een kleine troepenmacht in 1532 Cuzo aan, de bruisende hoofdstad van de Inca’s. Maar voordat ze daar überhaupt aankwam had er een groet burgeroorlog gewoed en was de helft de van de bevolking uitgestorven.
Wat was er nou gebeurd?
Door de aankomst van de Europeanen kwamen de indianen in contact met ziektekiem. Waar zij nog nooit mee in aanraking waren gekomen. Wat uiteindelijk gigantische gevolgen had voor de Zuid-Amerikaanse bevolking. Want uiteindelijk was 90 tot 95% van geheel Zuid-Amerika uitgestorven door ziektes.
Daardoor zagen veel stammen ook kans om de Inca’s hun onderdrukkers aan te vallen. Met als resultaat: dat er een heuse burgeroorlog was ontstaan. De Spanjaarden konden daardoor gemakkelijk de Inca’s verslaan.
Op ontdekking naar de Inca’s
We kunnen concluderen, dat de Inca’s een grote invloed hebben gehad op de ontwikkeling van Zuid-Amerika en het hedendaagse Peru. Het bezoeken van Peru is dan ook absoluut de moeite waard te noemen.
Wanneer ga jij op ontdekking naar de Inca’s?